Personvern og informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre din brukeropplevelse når du besøker våre nettsider. Det brukes også informasjonskapsler for analyse av trafikk på nettsiden. Denne informasjonen kan ikke spores tilbake til deg som enkeltperson. Du kan selv endre innstillingene i din nettleser slik at informasjonskapsler ikke blir akseptert. Deaktivering av informasjonskapsler kan føre til at nettsiden ikke vil fungere optimalt.

Les mer

Foreldreundersøkelse

Her er en oppsummering av den lille foreldreundersøkelsen vi kjørte høsten-24. Den nasjonale undersøkelsen er nå sendt ut til foreldrene, resultatet blir publisert 17.02.

Oppsummering 

Takk for mange gode tilbakemeldinger på undersøkelsen. Vi setter pris på at dere svarer med kommentarer selv om det ikke blir helt anonymt. Svarprosenten på undersøkelsen ble 60%. Vi antar at en del som har søsken bare har levert ett svar.

Mange har skrevet kommentarer. Det vises at foreldrene er engasjerte i barnas trivsel, utvikling og læring. Det er overveiende positive tilbakemeldinger. Spesielt blir personalets kompetanse og måte å møte barn og foreldre på, trukket fram som det foreldrene er fornøyde med. Det er både ledelse og ansatte i barnehagen glade for. Vi jobber mye for å ha en god tone og en åpen dialog med foreldrene, og vi opplever at foreldrene vil det samme. Dere foreldre er gode på å ta opp ting direkte med oss. Og det er veldig bra, da får vi ordnet opp i ting når de er aktuelle og får avklart eventuelle misforståelser. Så fortsett med det!

Et stabilt personale med lite utskiftinger, fravær og bruk av vikarer er også noe man setter pris på. Så bra at dere ser dette! Barnehagen bruker mye ressurser på bemanning. Vi har flere ansatte pr barn enn de fleste andre barnehager, og det merkes på kvaliteten. Ved fravær har vi mulighet til å hjelpe hverandre i stedet for å leie inn fremmede vikarer. Lillevollen har også mye mer areal enn det som er vanlig i barnehager. Det betyr at vi kan spre ungene på større plass, noe som reduserer både støy og konflikter, og som gir personalet bedre anledning til å hjelpe og støtte det enkelte barn når vi deler opp i små grupper. Barnehagen har en solid økonomi i bunn, og styret er klare på at vi skal prioritere bemanning og kompetanse så lang det går.

Dere gir også positive kommentarer på at vi er mye ute, og at uteområdet (og nærområdet) gir mulighet til fysisk aktivitet og lek. Det blir også trukket frem at man verdsetter at barna får gå på ski i barnehagen. Barna hjelper hverandre og lærer å mestre skiene på en lekende måte. Det er ikke noe sutring når de plages, de blir heller bare forbaska, og står på helt til de får til det de vil.

Noe annet vi ser av kommentarene, er at vi kan bli bedre på informasjon. Det er for eksempel ønske om kostholdsplan, mer informasjon om barnets utvikling og læring og begrunnelser for pedagogiske valg. Dette er saker vi må jobbe videre med fremover. Vår plan er at vi skal legge mer ut på hjemmesida, og så tipse dere om ny info via Kidplan. Vi har som mål at dere foreldre skal ha innsyn i alt av barnehagens planer, begrunnelser og innhold, og da tenker vi at hjemmesida er en grei plass å samle dette. Så kan man søke her og hente ut den informasjonen man ønsker. 

Når det gjelder informasjon om deres barns trivsel, læring og utvikling, må dere snakke med pedagogisk leder. Ikke vær redd for å spørre hvis dere lurer på noe. Be om en samtale hvis det er noe dere vil snakke om eller få informasjon om. Barnehagelærerne har god kjennskap til hvert enkelt barn, og har kompetanse på hva som skal til for å gi barnet en best mulig hverdag og stimulering. Ikke vær redd for å spørre hvis dere lurer på noe eller trenger veiledning. Her er mye erfaring samlet under taket, så vi har vært borti de fleste problemstillinger før. Og hvis vi ikke vet hvordan vi skal gripe an en sak, samarbeider vi med foreldrene og finner ut av hvor vi skal begynne å nøste.

Noen kommentarer går på at vi bør bli bedre på å begrunne/si fra når turer avlyses. Grunnen til avlysninger eller endring av tur-planer er som regel enten været eller at vi av sikkerhetsmessige grunner endrer, f.eks hvis vi vurderer at vi er for lite folk til at det er trygt enten i trafikken eller på turområdet vi skal til. Stordalshallen må av og til gå ut fordi det er for glatt i bakken over haugen, vi får ikke med oss vognene opp og ned. Men vi skal skjerpe oss på å si fra hvorfor vi endrer planene.

Det er en del kommentarer på barnehagens kosthold. Det er tydelig at dette er et emne som foreldrene er opptatt av. De aller fleste er fornøyde med tilbudet, antall måltider, mengden mat barna får i seg og variasjonen i kosten. Spesielt er folk fornøyde med frokosttilbudet slik at man slipper matpakker, og at vi har frukt/grønt til alle måltider. Vi vektlegger at måltidene skal være en pedagogisk og sosial arena. Ungene skal oppleve at det å spise i lag er hyggelig. Det er mye læring i et barnehage-måltid, alt fra hvordan man forholder seg til hverandre, til bordskikk og til læring om næringsstoffer.

Noen tar opp dette med ultraprosessert mat, som f.eks tubeost,og vi har fått noen innspill på hva vi kan bytte i. Det er vanskelig for oss å orientere oss i den jungelen som er av meninger om dette temaet. I utgangspunktet vil vi selvfølgelig ikke servere mat som er skadelig for barna. Det er delte meninger om hva som er skadelig og ikke, og vi har 56 familier med ulike meninger og behov å forholde oss til. Det er vanskelig å tilrettelegge slik at alle får det akkurat slik som de vil. Men når det er sagt – vi prøver så langt det er mulig, så si fra til personalet hvis det er mat dere ikke vil at barnet deres skal spise. (Vi har f.eks alltid mer pålegg enn tubepålegg tilgjengelig til måltidene.) Eller be om en samtale med pedagogisk leder om hvordan vi sammen kan finne gode løsninger hvis dere ønsker spesiell tilrettelegging for deres barn.

Noen ønsker at vi har fete meieriprodukter som H-melk og meierismør i stedet for lettmelk og margarin. Barnehagen må forholde seg til anbefalingene fra Helsedirektoratet. Dette er fra deres anbefalinger for mat og måltider i barnehagen:

  • For å sikre en god fettsammensetning i kosten, anbefales magre meieriprodukter
  • Barnehagen bør ikke tilby helmelk eller bruke helmelk i matlaging. De anbefaler lettmelk tilsatt vitamin D, og det er det vi har i Lillevollen.
  • I tillegg inngår myk margarin til brødmåltidet og myk/flytende margarin eller matoljer i tilberedning av varmmat.

Dette er hovedregelen vi følger. Det hender at barn har anbefaling om fete meieriprodukter fra lege, og da tilbyr vi selvfølgelig det. Vi tilrettelegger også for ulike allergier og vegetar i tillegg til livssyn/religion som forbyr enkelte matvarer.

Noen ønsker flere varme måltider og mer variasjon i menyene. Til det kan sies at vi med vilje har lite variasjon slik at ungene skal venne seg til maten. Det er mange unger som trenger tid på å like varm-maten, og vi må gi dem den tida det tar å tørre og smake. For barn som liker alt mulig, kan det kanskje bli litt forutsigbart, men vi har aldri hørt dem klage på det. Vi passer på at det alltid er grønnsaker til varm-maten, så måltidet skal være fullverdig selv om vi spiste det samme to uker før. (Unntatt når vi en sjelden gang har pizza, da er det frukt etterpå.)

Flere varme måltider er ikke aktuelt, det har vi ikke folk til uten å ta fra grunnbemanningen. Ja, ungene kan være med å lage maten, men det sier seg selv at å lage middag til 30-40 stykker må gjøres mest av voksne. Og for dem som ikke har prøvd - det er en krevende øvelse med flere smårollinger rundt føttene...

Hjemmebakte brød har vi forsøkt, og evaluerte at det er for krevende å få til. Vi får 45 barnehagebrød hver uke fra Bodø bakeri. Vi har ikke kapasitet til å bake så mange brød med den bemanninga som vi blir finansiert på i dag. Hjemmelaget mat og varme måltider i barnehagene dreier seg om ressurser. Noen barnehager prioriterer dette, og tar personale fra grunnbemanningen til å lage mat. Vi i Lillevollen vil heller at personalet skal være med ungene i lek og aktivitet. Det er det vi er utdannet til, og har lyst til å jobbe med!

Nå ble det litt mye om mat og kosthold her i oppsummeringa, men det er fordi det er der de fleste kommentarene og forslagene kommer fra dere foreldre. Vi har forsøkt å begrunne våre valg for å tydeliggjøre at vi har et bevisst forhold til kostholdet og mattilbudet til barna. Vi må ta noen valg, og jobbe ut fra dem. Vi er fullt klar over at det finnes ulike meninger i de ulike hjemmene, og vi er åpne for å tilrettelegge for de enkeltes ønsker så langt det er mulig. 

 

 

Har du spørsmål?

Ta gjerne kontakt med oss på telefon 75 58 46 60 eller barnehage@lillevollen.no. Du kan også bruke vårt kontaktskjema.

Universelt utformet nettsidefra Digitalt Byrå