Personvern og informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre din brukeropplevelse når du besøker våre nettsider. Det brukes også informasjonskapsler for analyse av trafikk på nettsiden. Denne informasjonen kan ikke spores tilbake til deg som enkeltperson. Du kan selv endre innstillingene i din nettleser slik at informasjonskapsler ikke blir akseptert. Deaktivering av informasjonskapsler kan føre til at nettsiden ikke vil fungere optimalt.

Les mer

Entreprenørskap på Blåbærtua

Årets tema har vært "Mat og helse". Ungene har deltatt i ulike aktiviteter som gir innsikt i betydningen av hvordan sunn mat kan bidra til god helse. Blåbærtua har laget en liten rapport som viser hvordan de har jobbet med dette entreprenørskapet.

"Mat og helse" som entreprenørskap 

Mål for entreprenørskapet vårt er at barna utvikler nysgjerrighet og skaperglede, evne til samarbeid og læring. Barna skal få tid til å fordype seg og kjenne på mestringsfølelse. Prosjektet gikk over tre måneder i vinter.

Forankring i rammeplanen

Vi har tatt utgangspunkt i disse kravene i rammeplanen:

  • Gjennom medvirkning i mat- og måltidsaktiviteter skal barna motiveres til å spise sunn mat og få grunnleggende forståelse for hvordan sunn mat kan bidra til god helse.
  • Blir kjent med egne behov, får kjennskap til menneskekroppen og utvikler gode vaner for hygiene og et variert kosthold
  • Legge til rette for at måltider og matlaging bidrar til måltidsglede, deltakelse, samtaler og fellesskapsfølelse hos barna

 

Målsetting

Hovedmål:

  • Barna får kunnskap og forståelse hvordan sunn mat kan bidra til god helse (rammeplanen)

Delmål:

  • Innsikt i matens opprinnelse, produksjon av matvarer og veien fra mat til måltid (rammeplanen)
  • Oppleve matglede
  • Sortere råvarer og mat i ulike kategorier
  • Få kjennskap til og kunnskap om ulike næringsstoffer gjennom «Rikka og næringsstoffene» og «Gast-Tron-Nomi»

flanellograf med bilder av div matvarer

Bakgrunn for entreprenørskapet

Gjennom høsten har vi observert at barna viser stor interesse for et gammelt opplegg vi har i vårt arkiv. Det handler om tre fyrer Gast, Tron og Nomi, og de er opptatt av mat og næringstoffer.

To barn leker matlaging rundt et lite bord, har kokkeluer og forkle på. Bilde av Gast, Tron og Nomi på veggen bak

Dette opplegget deler matvarer inn i 3 kategorier

  • korn
  • melkeprodukter
  • frukt og grønt

Siden ungene viste interesse for dette, ble vi enige med dem om å fordype oss i dette temaet. Blåbærtua har barn som er 3-5 år, og dermed på ulike utviklingstrinn. Vi delte derfor barnegruppa inn i to der de yngste skulle lære mer om Gast-Tron-Nomi. De to eldste aldersgruppene skulle videreutvikle sin kunnskap og lære mer om ulike typer næringstoffer gjennom «Rikka og næringstoffene».

Gjennomføring

Grønn/Oransje (de yngste) ble en gruppe, og Gul/Rød ble en gruppe. Oppleggene ble tilpasset utviklingsnivået i gruppene. I tillegg til å få kunnskap om de ulike næringsgruppene i mat, laget vi i samarbeid med barna en egen matplan for perioden vi jobbet med dette temaet. 

barn tegner og klipper ut ved bord

Grønn og Oransje gruppa

De yngste jobbet ut fra opplegget om Gast-Tron-Nomi. Dette er 3 figurer som tilhører hver sin gruppe matvarer:

  • Gast symboliserer kornprodukter
  • Tron symboliserer melkeprodukter
  • Nomi symboliserer frukt og grønnsaker.

Dette opplegget er godt tilpasset de yngste barna. Gjennom samlingsstunder har barna fått kjennskap til figurene og hvilke matkategori de tilhører. Underveis begynte vi sammen å undre oss over hvor melka kommer fra? Hva skjer med kornet når det blir høstet? Hvilke frukt og grønnsaker vokser på trær/busker og hvilke vokser under bakken? Dette resulterte i at vi lærte om veien fra «jord til bord» og så på ulike filmer knyttet opp mot tema.

hylle med leker til butikklek

Vi lage en lekekrok der det hang bilder av Gast-Tron-Nomi og barna ble ivrige på å sortere lekematen i de ulike kategoriene. Dette førte til at vi lagde en lekebutikk med matemballasje som barna lekte med. Ved å bruke konkreter i leken ble det lettere for barna å utvikle «latesom leken», og dette førte til mye rollelek på tvers av alder. De yngste observerte hva de eldste gjorde og brukte dette i sin lek.

ett barn leker med lekekjøkkensaker

For oss i Lillevollen er leken en viktig grunnplanke i alt vi gjør. Vi tar utgangspunkt i teorien om at barn lærer gjennom lek, og at leken er noe av det viktigste i barns liv. Lek ligger som en driv i alle barn. Den er arena for glede, utprøving og læring. Det er derfor viktig for oss at alle entreprenørskap og organiserte aktiviteter har "lek" som grunnplanke.

barn skjærer opp fisk i biter, bare hender vises

Gul og Rød gruppa

Denne gruppa består av de to eldste aldersgruppene. Disse barna er godt kjent med Gast-Tron-Nomi, og viser interesse for å lære mer om mat og næringstoffer. Vi brukte boka om «Rikka og næringstoffene» som utgangspunkt, og sammen med barna gikk vi gjennom de ulike kategoriene som er beskrevet i boka. Barna fikk kunnskap om de 11 vanligste næringstoffene ved at vi har lært om:

  • Hva de ulike næringsstoffene gjør for kroppen
  • Hvilke matvarer de kommer fra
  • Hvordan kroppen tar vare på eller skiller ut overskuddet av stoffer

VI gikk igjennom disse næringstoffene: fett, karbohydrater, proteiner, vitamin A – B – C – D, kalsium, jern, sink, vann.

Barna var ivrige etter å lære om dette og hadde lyst til å lage bilder/plakater med de ulike næringsstoffene. Dette resulterte i at barna klippet ut bilder av ulike matvarer som de sorterte og limte på ulike plakater som representerte de ulike næringsstoffene.

plakat der barna har klippet ut bilder av ulike matvarer, med overskriften Kalsium

Underveis kom tema «smak» opp, og vi gjennomførte et eksperiment sammen med de eldste barna der de skulle smake på ulike ting som smakte søtt, surt, salt, bittert. De hadde bind for øynene og skulle gjette hva det var de smakte på. Ut fra dette ble tungen et tema som barna ville vite mer om, og vi så på bilder av tungen, snakket om hvordan tungen er delt inn i ulike soner hvor man kjenner de ulike smakene. Dette ble testet ut ved at barna smakte på ting på ulike plasser på tungen.

barn smaker ut forskjellige matvarer, bare div mat og hendene vises

Matlaging

Mange av barna hadde lyst å lage mat. For å videreføre temaet fant vi ut i samarbeid med barna at vi skulle lage en egen matplan for varmmaten disse uken vi jobbet med entreprenørskapet. Vi tok en demokratisk avstemming i samlingsstunden og kom fram til disse rettene:

  1. Fiskesuppe med hjemmelagde grove rundstykker
  2. Taco
  3. Grove vafler med reven gulrot
  4. Stekt laks med pasta og creme fraiche

Barna var med på hele prosessen fra å lage handleliste – handle – lage maten - og presentere dette for de andre barna. Det var stor stas å få lage handleliste og være med på butikken.

taco på kjøkkenbenken

Vi lagde en plan slik at alle barna fikk delta på produksjonen av måltidene. Underveis hadde vi også fokus på hygiene, og hva som er viktig når vi skal lage mat som andre skal spise.

Resultat

 Grønn/oransje gruppa

  • Laget et lekemiljø med matemballasje som konkreter
  • Kjennskap til og kunnskap om kornprodukter, melkeprodukter og frukt og grønnsaker
  • Økt lekekompetanse
  • Øve på å tørre å smake på nye matretter

Gul/rød gruppa

  • Barna produserte plakater med de ulike næringsstoffene. De fikk god øvelse i å klippe med saks og klipte ut bilder som de plasserte på riktig plakat. De lærte da hvilke matvarer som tilhører de ulike næringsstoffene
  • Kjennskap til og kunnskap om de 11 vanligste næringsstoffene kroppen trenger
  • Øve på å smake på nye matretter
  • God kjennskap til hvordan man kan lage en handleliste, handle maten og lage mat ut fra de ingrediensene vi har tilgjengelig.
  • Videreutviklet begrepsforståelsen økt ordforråd

barn og voksne lager havregynsgrøt

Evaluering av mål

Vi ser at hovedmålet er oppnådd. Barna har fått mye kunnskap om, og god forståelse for hvordan sunn mat kan bidra til god helse. Barna har turt å prøve og smake på noe nytt, og har motivert hverandre til å prøve å smake. De har fått god innsikt i matens opprinnelse, og de har lært om hvordan maten går fra «jord til bord». Mange kan selv forklare hvor de ulike matvarene kommer fra. Barna har øvd på å sortere råvarer og mat i ulike kategorier. De minste har sortert etter Gast-Tron-Nomi og de eldste har sortert etter «Rikka og næringstoffene». Barna har fått god erfaring med, og kunnskap om, de ulike næringstoffene underveis i prosessen. Hygiene er også noe som må læres, og det har vi snakket mye om. Totalt sett mener vi at barna har opplevd matglede ved å få erfaring om matens opprinnelse, hva kroppen trenger og gjennom å tilberede og spise måltider sammen.

Har du spørsmål?

Ta gjerne kontakt med oss på telefon 75 58 46 60 eller barnehage@lillevollen.no. Du kan også bruke vårt kontaktskjema.

Universelt utformet nettsidefra Digitalt Byrå