Personvern og informasjonskapsler

Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å forbedre din brukeropplevelse når du besøker våre nettsider. Det brukes også informasjonskapsler for analyse av trafikk på nettsiden. Denne informasjonen kan ikke spores tilbake til deg som enkeltperson. Du kan selv endre innstillingene i din nettleser slik at informasjonskapsler ikke blir akseptert. Deaktivering av informasjonskapsler kan føre til at nettsiden ikke vil fungere optimalt.

Les mer

Barns risikofylte lek

Professor Ellen Beate Hansen Sandseter har forsket mye på barns risikofylte lek. Å utfordre seg selv og erfare risiko, er bra for barn, sier hun.

Sandseter beskriver risikolek som fysisk lek som innebærer spenning, uforutsigbarhet og risiko, og hvor barna i verste fall kan skade seg som konsekvens.

Alle barn søker risikolek - de klatrer, henger, balanserer, aker og lekeslåss. Hvor går så grensene for når vi som voksne skal stoppe dem for å beskytte dem mot skader?

barn klatrer i tre med berg i forgrunnen

I Lillevollen Barnehage diskuterer vi mye hvor grensene går for hvilken risiko som er greit at barna utsetter seg for. Det er hele tiden en avveining mellom sikkerhet og det å la barna få kjenne på hva de mestrer. Mange ganger er det litt vanskelig for oss voksne å se på at barn søker risiko i leken, og vi ønsker å stoppe dem. Da er det viktig at vi reflekterer over hva som er barns beste i den enkelte situasjonen. Er det å stoppe leken, eller er det å la den fortsette slik at barna erfarer og lærer hva som er lurt eller ikke lurt? 

barn klatrer på trestamme og holder seg i tau

I Norge har vi tradisjon for at barn leker mye ute og i naturlige miljø som ikke er sikret. Barn klatrer i trær i skogen, de svinger seg i greiner og sklir på isen uten fallmatter, hjelm eller annen beskyttelse. Det går stort sett veldig bra. Gjennom slik lek får barna verdifulle opplevelser samtidig som de lærer å beherske utfordringene. Vi i Lillevollen Barnehage mener denne delen av kulturen vår er noe vi må hegne om, vi må ikke stramme inn barnas handlingsrom fordi vi blir for redde for at de kan skade seg. Det er heldigvis svært sjeldent at barn skader seg alvorlig i barnehager.

Sandseter sier i et intervju med barnehage.no:

Vi mener det er viktig å sette risikoleken i fokus. Dette er en type lek som er truet fordi vi er redde for at barn skal skade seg, noe som selvsagt er positivt ment, men i vår iver etter å beskytte kan vi samtidig frarøve barn viktige erfaringer og læring.

Her er hele intervjuet med Sandseter i barnehage.no:

 

 

Har du spørsmål?

Ta gjerne kontakt med oss på telefon 75 58 46 60 eller barnehage@lillevollen.no. Du kan også bruke vårt kontaktskjema.

Universelt utformet nettsidefra Digitalt Byrå