Kosthold i Lillevollen Barnehage
Vi har valgt å følge de nasjonale rådene om mat i barnehagen.
Kosthold er noe foreldre generelt er veldig opptatt av. Og det er selvfølgelig utrolig mange meninger om temaet. Vi er nødt for å gå for en middelvei, både av praktiske og økonomiske grunner. Vi forholder oss til de nasjonale anbefalingene fra Folkehelseinstituttet om mat i barnehagen.
I grove trekk gjør vi det slik:
- Tilbud om frukt og/eller grønt til hvert måltid
- Brødskiver til frokost. Her styrer personalet litt for at det ikke skal bli kaos når barn går til og fra.
- Brødskiver eller varmmat til lunsj. Pålegg varieres gjennom uka, og ungene får velge mellom litt forskjellig. Eksemelvis leverpostei, kaviar, smøreost, makrell i tomat, skinke, servelat, syltetøy, prim, kvitost, brunost og egg.
- Søte pålegg som syltetøy og prim er bare en gang i uka.
- Egg har vi en gang i uka.
- Varmmaten varierer litt, vi rullerer stort sett på 3-4 retter slik at barna skal bli vant til dem. Den ene er havregrynsgrøt, og de andre varierer mellom kjøtt- og fiskebasert
- Melk og vatn til drikke
- Yoghurt med havregryn oppi, en gang i uka
Mange barnehager har kuttet alt av søte pålegg og yoghurt. Vi har ikke vært så drastiske, men har begrenset det til en gang i uka. (Noen får oftere for rett og slett å få i dem mat - dette i samråd med foreldrene). De nasjonale kostholdsrådene har en klar anbefaling om at vi skal fremme mat-glede, og da tenker vi at pålegg som ungene syns er litt stas å få, er med på dette. Selv om det altså er litt sukker i. Eksempelvis prim eller syltetøy. De fleste velger da bare ei skive med dette, og så vil de ha noe annet på neste skive.
Vi feirer ikke bursdager med mat, kaker eller godteri. Denne dagen har vi fokus på å gjøre stas på barnet, og gjør noe som ikke er knyttet til det å spise.
Det hender vi har noe ekstra godt til spesielle anledninger. F.eks kaker når vi har generasjonsfest, popcorn når førskolegruppa har "filmdag" og pølser på sommerfesten. Dette har hittil vært greit for foreldrene, og barna syns det er artig å få noe utenom det vanlige.
Det viktigste for oss er at ingen går sulten fra bordet - alle skal få mat som de liker. Ungene blir oppfordret til å smake, men vi presser dem ikke. Hovedmålet for alle måltidene er at barna skal bli mette på sunn og næringsrik mat. Barn er jo forskjellige, og noen er veldig kresne. Vi ser at det blir utrolig mye matsvinn hvis vi serverer mat som mange ikke liker, så vi eksperimenterer ikke mye.
Vi gjør det vi kan for å redusere matsvinnet, og handle økonomisk. Vi får varene fra Rema, og opplever veldig god service derfra. De leverer fersk og fin frukt og grønt, og det er god holdbarhet på varene. Melk og yoghurt kommer direkte fra Tine, og fiskematen kjøper vi hos Bofisk som er en lokal fiskehandler.