Foreldresamarbeid
Litt om samarbeidet mellom barnehagen og foreldrene
Samarbeid
Vi ønsker at samarbeidet barnehage-hjem skal preges av dialog og gjensidig respekt. Vi jobber for en "sammen-kultur" der begge parter drar i samme retning til beste for både enkeltbarn og barnegruppen som helhet. Det er viktig at vi er på samme lag når det gjelder barnas psykososiale miljø.
Et slikt samarbeid krever at man snakker med hverandre når det er ting som bør tas tak i, selv om det kan være ubehagelig. Vi bestreber oss på å møte foreldrene på en god måte, også når vi får kritikk. Da prøver vi å skape forståelse for våre valg ved å begrunne dem, og samtidig ha en åpen dialog med foreldre om det er ting vi kan gjøre annerledes.
Barnehageloven sier dette i §1:
Barnehagen skal i samarbeid og forståelse med hjemmet ivareta barnas behov for omsorg og lek, og fremme læring og danning som grunnlag for allsidig utvikling.
Rammeplan for barnehagen sier videre at foreldrene og personalet har et felles ansvar for barnets trivsel og utvikling.
Samarbeidsutvalget
Samarbeidsutvalget er det formelle organet for samarbeidet barnehage-hjem. Her sitter det to foreldrerepresentanter og to fra personalet. Foreldrene velger sine representantet i det årlige foreldreutvalgsmøtet på høsten. Vi har valgt å også ha med de to varamedlemmene med på møtene slik at de er informerte om ting som rører seg.
I SU diskuteres saker som gjelder for hele barnehagen. Gjennom SU er foreldrene sikret reell innflytelse som gruppe. På møtene informerer styrer om aktuelle ting, og foreldrene tar opp ting som er greit å få drøftet. Møtene er to ganger i året, men vi har fortløpende mailkontakt med hverandre mellom møtene.
Brukerundersøkelse
Hvert år gjennomfører vi brukerundersøkelse ved hjelp av anonyme spørreskjema. Denne undersøkelsen administreres av Utdanningsdirektoratet. Barnehagen kan lese resultatene som grader på en tallskala fra 1til 5.
Barnehagen kjører i tillegg en mer uformell undersøkelse der foreldrene har mulighet til å skrive kommentarer til spørsmål/påstander. Denne undersøkelsen vil ikke være helt anonym fordi barnehagen har mulighet til å identifisere hvem som skriver kommentarer ut fra hva som blir skrevet. Vi syns denne formen for undersøkelse er informativ for oss, og vi oppfordrer foreldene til å svare.
Innflytelse og medvirkning
I følge Rammeplan for barnehagen skal barnehagen legge til rette for god dialog og samarbeid med foreldrene. Foreldresamarbeidet skal skje på individnivå, med foreldrene til hvert enkelt barn, og på gruppenivå. Sistnevnte skjer gjennom foreldreråd og samarbeidsutvalg.
Den daglige kontakten mellom barnehage og hjem er nok den viktigste kanalen for utveksling av informasjon og ønsker for det enkelte barns hverdag. Man tar også kontakt med hverandre på telefon eller mail hvis man ønsker å ta opp noe som gjelder barnet. I tillegg har vi både formelle og uformelle foreldresamtaler.
Foresatte medvirker når tiltaksplaner lages. Tiltaksplaner initieres av enten pedagogisk leder eller foresatte når det er problemstillinger som trenger ekstra oppmerksomhet. Et eksempel kan være at foreldre og pedagog er enige om at vi må iverksette ekstra tiltak for å styrke barnets språkutvikling. Da utarbeider pedagogen et forslag til tiltaksplan som så drøftes med foreldrene før den iverksettes.
Foreldrene har mulighet til medvirkning i barnehagen på flere måter. Eksempelvis kan det være at vi gjør tilrettelegging for enkeltbarn etter forståelse med foreldrene. Da vil dette også kunne prege barnehagens pedagogiske praksis for de andre ungene. Et annet eksempel er at foreldre gjennom Samarbeidsutvalget fremmer forslag til endringer som barnehagen så gjennomfører.
For noen kan det likevel oppleves som litt trøblete fordi man ikke vil være "vanskelig" eller fordi man føler man ikke får gjennomslag for ønsker og idéer. Ikke vær redd for å ta opp ting med oss. Vi strekker oss langt innenfor de pedagogiske, praktiske og økonomiske rammene vi har. Hvis vi ikke kan imøtekomme de ønskene dere har, vil dere få en begrunnelse for det.
Rammeplanen påpeker at både foreldre og personale må forholde seg til at barnehagen har et samfunnsmandat og et verdigrunnlag som det er barnehagens oppgave å forvalte. Våre planer og vårt daglige pedagogiske arbeid er forankret i barnehagelovens verdisyn.