Hva trenger barnet av klær og utstyr?
Barnet trenger tre lag tøy i barnehagen stort sett hele året. Til soving har barna med vogn.
Tre lag tøy
Første lag er stillongs/strømpebukse og langermet body/trøye. Andre lag er ull/fleece - bukse og genser. Tredje lag er dress eller jakke og bukse. Alle lagene må være tilpasset årstiden og været.
Body
Det er en stor fordel at barna bruker body. Da slipper de å bli ”mellom-bær” og bleien holdes på plass slik at vi slipper uhell hvor klær må skiftes. Barn som er sluttet med bleie, skal ikke bruke body. Langermet body er fint året rundt, men ha gjerne med kortermet på sommeren.
Ull
Det anbefales å ha to sett i barnehagen. Et tynt sett (F.eks. krinkel-ull, tynn fleece) og et tykt sett (strikket ull/ tykk fleece). Det beste er om settene er todelt, da kan vi variere etter behov. Det tjukke settet er fint å ha under regnklær, mens det tynne passer bedre for varmere dager eller under vindterdressen.
Votter
"Sommervotter" er kanskje et nord-norsk fenomen? Vi vil gjerne ha votter i barnehagen hele året. Ha 2-3 par tynne votter i barnehagen + 1 par regnvotter med eller uten for. Etter hvert, 1-2 par tjukkere vintervotter.
(Hansker er veldig vanskelig å ta på og de er ofte for kalde, så vi vil helst at de har votter.)
Ikke kjøp for store votter! Strikkavotter av ull er fleksible, ungene får til å bruke hendene når vottene ikke er for tjukke.
Luer
Anbefaler en sydvest (regnhatt), lettere for barnet å snu på hodet med sydvest i stedet for hette. Dermed får barnet med seg hva som skjer rundt seg. En tynn hjelmlue for å ha inni sydvesten er bra. Etter hvert trengs ei god vindtett vinterlue som dekker litt av kinnene.
De som sover i vogn, må ha ei tynn lue ekstra til dette for å sikre at den ikke er våt når barnet skal sove.
Utedress og regntøy
Ikke kjøp for stor dress, det blir vanskelig å bevege seg i. Det beste er at foret i dressen er glatt. Dersom innsiden av dressen har fleece eller lignende, henger den seg opp i ullklærne og barnet får dårligere bevegelse. Pass også på at dressen ikke er for stram i ermene og nede på føttene.
For dem på storavdeling er todelt regntøy best. Det blir mer fleksibelt og lettere å komme seg på do.
Det må være enkelt å brette over votter og sko, pass på at dress og regntøy ikke er trangt her. Husk strikk under foten!
Fottøy
Barnet må ha fottøy tilpasset været. Det er veldig greit hvis det alltid står støvler eller cherrox i barnehagen i tillegg til skoene som barnet har på når dere kommer.
Skiftetøy
Følg med at barnet har nok skiftetøy. Det varierer etter årstiden, men dette er ok å ha i kurven: 2-3 strømpebukser/stillongs, 2-3 bodyer/gensere + sokker/lester.
Fint om barna har strømpebuksen eller stillongsen på når de kommer i barnehagen (tenger ikke bukse utenpå). Så sparer vi tid ved påkledning når vi skal ut.
Merking
Det er viktig å merke alt av klær, sko, skiftetøy, smokker. Også eiendelene som ligger i vognen; regntrekk, myggnetting, dyner, tepper osv. Det er fryktelig vanskelig for oss å holde styr på ting som ikke er merket, og vi bruker unødig tid på å lete etter klær og fottøy. Jo mer vi må lete, jo mer må ungene vente på at alle skal bli ferdige sånn at vi kan gå ut.
Vogn
Barnehagen er godt utstyrt med vognrom for barnas sovevogner. Rommene er oppvarmet, men kjølige, og har ventilasjon. De fleste foreldrene vil at barna sover ute i vognene sine. Ved dårlig vær eller veldig kaldt eller varmt, står vognene inne. Foreldrene trenger ikke ta vogna med hjem i helgene, det går fint at den står i vognrommet.
Noen vogner er dårlig tilpasset dyne fordi barnet sparker den av. Da må dere ha pose. Og husk myggnetting, regntrekk og seler. Pass på at det ikke er løse snorer. Snakk med personalet hva som fungerer best for deres barn, og sjekk vogna jevnlig. Det er for eksempel fryktelig tungvindt for oss hvis hjul er punktert eller kalesjen er løs.